12 tips til din første tur til Japan

Skal du til Japan for første gang? Er du ikke helt sikker på, hvad du skal have styr på? Så har jeg samlet et par tips til din første tur til Japan. I denne guide har jeg inkluderet al lavpraktisk information om visum, typer af hotel, vaccinationer, gode manér, sikkerhed og meget mere. Du finder også et par fraser, som er gode at kunne til din rejse i Japan.

Kort om at rejse i Japan

Før vi går i gang, vil jeg kort fortælle lidt om Japan. Det er et ørige med omkring 3.000 øer, og de største af disse er Honshū (hovedøen), Kyūshū, Shikoku og Hokkaido. Landarealet er på større med Norge og har ca. 73% bjerge og huser ca. 126 mio. mennesker på de beboelige arealer, som hovedsageligt er i storbyerne. På grund af Japans størrelse kan klimaet veksle en lille smule alt efter, hvor du befinder dig, men man sagtens kan rejse hele året rundt i Japan, og hver sæson har sin charme.

Klimaet er lidt anderledes end herhjemme, for somrene er varme og meget fugtige. Til gengæld kan du opleve hyggelige japanske sommerfestivaller med madboder, bon odori-dans og fyrværkeri om sommeren. Vintrene er til gengæld kolde ligesom herhjemme, men de fleste japanske hjem er ikke isoleret på samme måde som i Denmark, og det føles derfor ekstra koldt. Om vinteren er der smukke julelys og helligdage som setsubun, hvor man kaster små bønner efter trolde, oni.

I forhold til landskabet og naturen, er forår og efterår dog de smukkeste årstider i Japan, og der kommer mange turister til Japan for at opleve kirsebærtræerne blomstre i april eller for at se de smukke momiji, efterårsfarver, i november. I landet, hvor gammelt møder nyt, får du en kæmpe oplevelse hele året rundt, og du kan pretty much pakke det tøj, du ville have haft på herhjemme. 

 

Hvad skal du huske til din rejse?

Inden du rejser til Japan, er det godt at have styr på papirer, vaccinationer, transport, WiFi og hotel. Det skal lige siges, at der i dette blogindlæg ikke er taget højde for evt. corona-regler, så jeg vil altid anbefale først at læse mere på Udenrigsministeriets hjemmeside og evt. kontakter den japanske ambassade i Danmark, hvis du er i tvivl. Nå, men nu til det, det hele skal handle om - Japan!

 

sakura, tokyo, japan
(https://unsplash.com/photos/2cdvYh6ULCs)

 

1. Pas og flybillet

Du skal naturligvis have styr, på dit pas, så du er sikker på, at det ikke udløber, mens du er i Japan. Det SKAL nemlig gælde i hele perioden, du er afsted.

Dernæst skal du have købt en flybillet. Jeg plejer at købe en tur-/returbillet omkring 6 måneder før planlagt afrejse. Man kan normalt få en rimelig god pris på sider som Momondo, hvis man er i god tid. Der findes forskellige flyselskaber, som flyver fra København til Tōkyō, og hvis du flyver fra Billund eller andre danske lufthavne, kan du komme ud for lidt længere rejsetid. Derfor plejer jeg at tage fra Jylland til København ca. én dag før min rejse starter.

Personligt er jeg vild med at rejse med Turkish Airlines og Emirates fra København. Der er fin service og ikke den værste flymad i mine øjne. Det gør ikke mig noget at mellemlande et par timer i Istanbul, men det er jo helt op til én selv, hvordan man helst vil flyve. Jeg kender også flere, som kan lide at flyve med Finnair, og her er der en kort mellemlanding i Helsinki. Hvis du er villig til at betale lidt ekstra, kan du flyve direkte til Japan med SAS. Dette er helt klart den mest hurtige og behagelige rute. 

Hvis du starter din tur ud i Tōkyō, kan du vælge at flyve til lufthavnene Haneda og Narita. Haneda ligger klart tættest på det centrale Tōkyō og har en vildt flot lufthavn med aktiviteter og Instagram-venlige fotospots. Den er tit også lidt dyrere at flyve til. 

Narita ligger lidt længere ude på landet tæt på landsbyen Narita, og det tager lidt over en times tid at komme ind til Tōkyō alt efter hvilket tog du tager dertil. Narita er faktisk en rigtig hyggeligt lille by med souvenirbutikker og det smukke tempel Naritasan Shinshōji, og det kan anbefales at tage en overnatning på en af byens hoteller, hvis du skal tidligt op og med et fly hjem.  

 

2. Vaccination

I Japan findes der naturligvis også forskellige sygdomme, og der er et par vacciner, som er gode at følge op på inden din rejse. Jeg har prøvet at koge det, som Statens Serum Institut (SSI) anbefaler, ned til følgende anbefaling:

  • Stivkrampe og difteri ved rejser under 1 uge (korte forretningsrejser)
  • Stivkrampe, difteri, hepatitis B og japansk hjernehindebetændelse fra 1 uge og opefter

De fleste danskere bliver som standard vaccineret for stivkrampe og difteri ca. hvert 10. år, men det er godt lige at følge op på dem hos sin læge, i forhold til hvornår man sidst er blevet stukket.

Hepatitis B og japansk hjernehindebetændelse kan man blive vaccineret for af en læge på f.eks. en rejseklinik. På mine første tre rejser havde jeg ikke fået disse to, og jeg havde det helt fint, selvom jeg var ude på landet i bjergene. Jeg vil dog anbefale at prioritere dem i sit budget - især hvis man er én, der bekymrer sig om sygdom - så kan man nyde sin ferie uden bekymringer. Også selvom japansk hjernehindebetændelse er lidt dyr. Selvom man får denne vaccine, er det stadig en god idé at beskytte sig mod myg på turen. Man kan købe myggespray i håndkøb på japanske apoteker overalt.

I forhold til COVID-19 skal alle, som det ser ud lige nu, fremvise et negativt testresultat ved indgang til Japan. Du kan følge med i situationen med indgang og vaccinepas på Ministry of Foreign Affairs hjemmeside her

 

3. Visum

Det er ikke nødvendigt at købe visum til indgang i Japan, hvis man blot er turist på besøg i op til 90 dage. Ved alle rejser over 90 dage skal du dog lige en tur forbi Den Japanske Ambassade. Sørg for at kom tidligt afsted i tilfælde af, at de har travlt, så du kan nå at få dit visum inden rejsen. Hvis du er i Japan op til 90 dage, skal du bare møde op til din planlagte flyrejse.

Når du er i luften, uddeler stewardesserne to små formler, som skal udfyldes. Du får udleveret to formler: 1) en immigrationsformel og 2) en tolddekleration. Det er meget ligetil at udfylde de små sedler, og hvis man kommer til at lave en fejl, kan man få en ny seddel. Man skal dog huske at have styr på et par ting som adressen på sit første overnatningssted, så det er godt at have papirerne printet ud eller have taget et screenshot på sin telefon af dette. Hvis man ikke når at udfylde formlerne i flyet, er der også mulighed for at udfylde dem i lufthavnen ved ankomst. Så ingen panik, hvis du er en af de heldige, der kan sove det meste af flyturen væk :-)

Når du kommer ind i lufthavnen, skal du aflevere formel og deklaration, og du vil få "landing permission" og et fint stempel. Du vil også blive spurgt om dit ærinde i Japan, hvortil du natuligvis bare skal svare, at du kommer som turist (hvis det altså er tilfældet). Det hele er faktisk meget ligetil men good to know inden.

 

4. Japan Rail Pass

Inden du har pakket din kuffert og er på vej, vil jeg anbefale at få kigget nærmere på et såkaldt Japan Rail Pass. Det er et togpas, som er produceret af Japan Railways Group, som giver mulighed for at køre med nogle højhastighedstog (shinkansen), alm. tog, undergrundsbanen, færger og busser ejet af JR Group. Passet giver IKKE fri adgang til privatejede toglinier og metroselskaber, men kun JR linjer, som er det landsdækkende, statsejede transportselskab. Der findes en liste over al transport, som passet dækker, på deres hjemmeside her. Man kan altså komme virkelig mange steder hen i Japan kun med passet.

Passet kan købes til 7, 14 eller 21 dage og kan købes i alm. udgave eller i grøn udgave, som er en smule mere fancy. Det koster lidt for et JRP, men hvis man gerne vil rejse rundt i hele Japan med shinkansen, så sparer man penge på et par ture med shinkansen. Og det er SÅ meget mere behageligt at køre fra Tōkyō til Kyōto i shinkansen på et par timer end med en natbus over natten (been there, done that).

JRP skal købes hjemmefra inden afrejse. Så vidt jeg husker, fik jeg mit tilsendt med posten, og det kan købes ved forskellige udbydere online her i Denmark.

I Japan kommer mange rundt med tog eller metro, og det er det primære transportvalg her. Du kan også leje en bil, men her skal du være opmærksom på det faktum, at Japan har vejafgifter, samt dit kørekorts gyldighed. Husk at få bestilt et internationalt kørekort på Borgerservice, hvis du vil ud og køre i Japan. Det koster vist kun omkring 25 DKK.

japan, shinkansen, bullet train
(https://unsplash.com/photos/odYSxV0Dr_Q)

5. Rejsekort

Når du ankommer jetlagged til Japan og har fundet din kuffert på baggagebåndet, anbefaler jeg, at du går mod lufthavnens togstation og får lavet et rejsekort. Med et rejsekort sparer du penge fremfor ved køb af en papirbillet, hver gang du skal med tog. 

Kortet kan laves ved billetautomater på de fleste større stationer. På nogle stationer sidder der også en behjælpelig medarbejder, men du kan ved hjælp af engelske instruktioner på skærmen selv lave dit kort. Det koster 500¥ (ca. 28 DKK) i depositum, som du kan få tilbage, når du rejser hjem igen, men jeg synes, at det er en fin souvenir at have med hjem. Og så kan du bruge det igen, næste gang du er i Japan. 

Kortet fungerer ligesom et dansk rejskort, som tankes op og bippes ud og ind ved afrejse og ankomst. Pas godt på dit kort, for hvis du mister kortet, mister du også hele beløbet på kortet. For at passe på dit kort findes fine kortholdere med f.eks. Pokémon, Hello Kitty og meget andet. Disse kan blandt andet købes i den japanske detailkæde Don Quijote.

Der findes forskellige udbydere af rejsekort rundt omkring i Japan, men i Tōkyō er Suica og Pasmo de mest brugte rejsekort. I Ōsaka er Icoca den førende udbyder, men fælles for kortene er, at de kan bruges over hele landet. Et rejsekort er altså et must have, når man rejser i Japan. Og så kan det end da bruges i de fleste konbini-kiosker. Mega smart!

 

6. Sikkerhed og kulturchok

I dette afsnit skal vi snakke om den generelle sikkerhed i Japan, engelsk, chancen for jordskælv, jetlag og kulturchok. Japan er generelt et meget sikkert land at rejse i. På mine solorejser som kvinde rundt i landet har jeg aldrig oplevet ubehagelig opførsel fra fremmede. Selvfølgelig er der ligesom i Danmark altid en chance for, at der kan ske noget, men Japan er generelt meget sikkert. Det skyldes måske de hårde straffe. I storbyområderne findes der også togkupéer kun for kvinder, så lad være med at sætte dig ind i sådan én som mand, hvis du vil undgå blikke fra kvinderne.

Måske ved du også allerede, at der ofte er jordskælv i Japan - faktisk hver dag. Der er ca. 1.500 jordskælv årligt, men de er kun sjældent så ødelæggende som Tōhoku-jordskælvet i 2011. Personligt har jeg kun oplevet jordskælv, som jeg har kunnet mærke, tre gange på mine rejser og ophold. Hvis der alligevel skulle ske noget, så husk at søge ly og dæk dit hovede, åbn døren med lade være med at gå udenfor, følg de lokale og kom væk fra kyster. Det lyder måske lidt dramatisk, men der er kun lille sandsynlighed for et stort jordskælv under dit ophold, så lad ikke frygten holde dig fra at få en masse fantastiske oplevelser i dette skønne land! Moderne japanske huse er også bygget til at modstå jordskælv, så det er generelt sikkert.

Når jeg er i Japan får jeg ALTID jetlag, ved rejsen fra vest til øst, og jeg plejer at være totalt overtræt. Tag et forfriskende bad og prøv at holde dig selv vågen ved at tage på sightseeing, den dag du ankommer. Du skal nok ikke udfordre skæbnen og drikke en energidrik, som jeg gjorde på min første tur, men kom ud og udforsk Japan, så du bliver naturligt træt henad mod aften.

Udover jetlag er det meget normalt at blive overvældet af den anderledes japanske kultur og få kulturchok. Måske vil du blive overvældet af højteknologiske toiletter, neonskilte og reklamerne overalt, butiksassistenternes "irasshaimasee", anderledes mad og de lige linjer på rulletrapperne. Jeg plejer faktisk også at få lidt kulturchok, når jeg kommer tilbage til Danmark, fordi jeg har vænnet mig til Japan. Det er heldigvis helt normalt. 

Som danskere er vi jo vandt til at kunne klare os mange steder i verden med vores engelsk. Japanerne er et af de mest gæstfrie og hjælpsomme folkefærd, jeg nogensinde har mødt, og selvom de fantastisk gerne vil hjælpe, har mange ikke et højt niveau af engelsk. De hjælper gerne på bedste vis med tegn, billeder og oversættelsesmaskiner, så tit finder man ud af det alligevel. Med forberedelserne til OL i Japan er Tōkyō også blevet meget mere turistvenlig med engelsk og internationale skilte, så der er til at finde rundt. Det bliver nok mere en udfordring på landet, men lad ikke det holde dig for at rejse rundt! :-)

 

japan, image, unsplash(https://unsplash.com/photos/BCraX7OJsnI)

 

7. Overnatning

Hvor skal du så bo i Japan? Det spørgsmål får jeg rigtig tit, men det kommer helt an på budget og præferencer. Her er 5 gode overnatningsmuligheder:

  • Hostel/guesthouse er fint, hvis man er en ung backpacker, som ikke bliver generet af støj og kan sove næsten hvor som helst. Jeg har selv benyttet disse to en hel del på mine rejser, men næste gang er det nok slut for mig. Men hey, du kan bo så billigt som for en flad 50'er pr. nat på sovesale fundet på Hostelworld.com. Så der er altså virkelig penge at spare her, hvis du kan sove hvor som helst.
  • Ferieudlejning som f.eks. Airbnb giver mulighed for at have mere privatliv en på et hostel til gode priser. Husk at kigge på hostens reviews, kommentarer osv., inden du booker.
  • Home stay er en super hyggelig måde hvorpå man kan lære den japanske kultur bedre at kende. Der er mange hjemmesider derude, hvor man kan finde familier til home stay, og nogle steder kan man betale med arbejdskraft for tag over hovedet. Helt klar noget, jeg gerne selv vil prøve igen.
  • Capsule hotel er en sjov måde at bo på hotel på, hvor man bor i små individuelle kasser med madras. Det lyder ikke så rart, men de skulle efter sigende være meget behagelige at sove i - og så er det en sjov og unik oplevelse. Det koster fra omkring 2.500 til 6.000¥ (ca. 150-350 DKK) pr. nat, og mange af gangene på hotellerne er delt op i mænd og kvinder. 
  • Hotel, ja det kender vi. Det fungerer pretty much ligesom i Danmark, men prøv at se, om du kan finde et værelse på et af de mange temahoteller i Japan såsom Keio Plaza Hotel Tama (Hello Kitty-tema), Henn na Hotel (robot-tema) eller Hotel Gracery Shinjuku (Godzilla-tema). Det bliver i hvert fald en oplevelse!
  • Ryokan er et traditionelt japansk hotel, hvor der ofte er værelse tatami-gulv, fællesbad og kaiseki-middag. Få en autentisk japansk oplevelse i japanske tøfler og yukata (en slags tynd kimono). Et ophold koster ofte mellem 15.000 og 25.000¥ (ca. 850-1.500 DKK) pr. nat, men jeg anbefaler, at man i hvert fald prøver det en enkelt nat under sin tur.

Dette er de mest populære og normale typer overnatning i forbindelse med rejser i Japan. Hvilken type overnatning foretrækker du selv, når du er ude at rejse? 

 

ryokan, japan, japanese hotel

(https://unsplash.com/photos/58ApUELd3Ec) 

 

8. WiFi

Mange steder i Japan er der gratis WiFi hotspots - især i Tōkyō. Ved større togstationer er der altid WiFi ved f.eks. Starbucks, 7-Eleven, Family Mart, McDonald's og Don Quijote, så der er aldrig langt til nærmeste WiFi i de store byer. På denne måde er Japan meget turistvenlig. Efter min mening er WiFi'et ved Starbucks altid godt, og så kan man lige tanke op med en kop kaffe imens. Og bare rolig - det er ikke så dyrt, som i Danmark. Hvis du hurtigt skal have adgang til WiFi, så anbefaler jeg af gå efter en af disse steder. Stort set alle hoteller har også gratis WiFi, som dog tit er bedst i lobbyen. 

Hvis du ikke vil være foruden WiFi konstant, kan man købe en mini pocket WiFi router eller forudbetalte simkort i lufthavnen. Det kan også købes billigere hos elektronikgiganter såsom BIG CAM, som findes i alle de store byer.

Husk at have din mobil på flytilstand fra du forlader dansk jord, hvis du vil anvende WiFi og ikke have en kæmpe telefonregning. Du kan sagtens tilslutte WiFi, selvom du har din telefon på flytilstand. 

 

9. Navigering og kort

Når man skal navigere rundt i Japan, er det meget godt lige at have in mente, at der ikke er gadenavne som herhjemme. Derfor vil jeg anbefale at gå efter at markere destinationer med pins på Google Maps eller Apple's Maps. 

Brug Google Maps til at undersøge rejseplaner, tider, priser mv. Udover at være meget opdateret ift. offentlig transport, er Google Maps også god til at finde rundt i byen med. Selv uden internet kan du bruge GPS tracking på kortet og følge punkter, du tidligere har markeret med pins.

På mange rejser i Japan har jeg også brugt hjemmesiden og app'en Hyperdia, som jeg er blevet introduceret for af japanske venner. Den er i mine øjne god til tog- og busrejser, hvis man f.eks. skal skifte transport undervejs. Designet er, som på mange japanske hjemmesider, ikke ligeså brugervenligt med lækkert design, men app'en er stadig super god i mine øjne.

 

japansk kvinde, japansk mand, train, navigation, rejse i japan,(https://unsplash.com/photos/vkKzl4KsKv8)

10. Husk kontanter

Japan er stadig lidt bagud i forhold til brug af VISA og elektroniske betalingskort generelt. Man kan efterhånden bruge sit betalingskort de fleste steder i storbyerne, men hvis man kommer lidt ud på landet, inaka, så er kontanter altså stadig nødvendige.

Selvom jeg på nogle rejser har slæbt rundt på en formue i kontanter - hvilket jeg ikke anbefaler - er det en god idé at have kontanter på sig. Man kan hæve i konbini-automater som hos f.eks. 7-Eleven, så bare hæv en god slat penge ad gangen. Man bliver nemlig ofte trukket omkring 30 DKK i hæveautomaten, hver gang man hæver.

Hvis du vil have lidt penge med hjemmefra, kan du bestille japanske yen i din bank. Det tager omkring en eller to uger for de fleste banker at få dem hjem, så husk at bestille i god tid.

japansk restaurant, mad(https://unsplash.com/photos/jfZfdQtcH6k)

 

11. Japanske manér

Jeg kunne skrive en en bog om dette emne i sig selv, for i Japan er det god stil at være høflig og bibeholde harmoni og den gode stemning. I offentligheden viser man ikke umiddelbart sine følelser men opretholder facaden udadtil. Dette har blandt andet at gøre med den stærke japanske holdånd og vigtigheden af fællesskabet.

I det følgende kommer der et par ting om gode japanske manér og hensyntagen, som er gode at huske til din første tur til Japan:

  • Spis og drik ikke mens du går
  • Tag sko af dine sko af i genkan (indgangsområdet i et hus)
  • Tag dit affald med dig hjem (der er ikke mange offentlige skraldespande i Japan)
  • Vær ikke højrøstet og tal ikke i telefon i toget
  • Giv ikke drikkepenge på restauranter og barer - det er uhøfligt
  • Stik ikke dine spisepinde ned i skålen (det gør man i forbindelse med japanske begravelsesritualer)
  • Lad ikke dine spisepinde røre fælles tallerkener eller andres spisepinde
  • Gnid ikke spisepindende mod hinanden
  • Puds ikke næse offentligt - hvis du virkelig skal, så er det faktisk bedre at hoste og snøkke ind
  • Brug mundbind, hvis du er forkølet (den er vi ved at være vandt til)

Hvis du skulle glemme at komme til at følge en af disse regler, er mange japanere overbærende, fordi du ikke er japaner. Så pyt skidt med det. Men prøv alligevel at se, om du kan undgå disse ting :-)

 

12. Japanske fraser

Sidst men ikke mindst har jeg et par japanske fraser, som er gode at huske. Japanerne vil sætte meget stor pris på det og fortælle dig, at du nærmest er flydende i Japansk, hvis du kan disse ;-)

  • Konnichi wa: Goddag
  • Konban wa: Godaften
  • Oyasumi nasai: Godnat
  • Arigatō: Tak
  • Sumi masen: Undskyld eller undskyld mig (hvis man kommer til at bumpe ind i nogen)
  • Onegai shimasu: Please
  • Hai og iie: Ja og nej

 

mt. fuji, japan

(https://unsplash.com/photos/uBOCEV5RGzY)

 

Sådan! Nu er du snart klar til en tur til solens rige. Vi håber, at du får en fantastisk tur, og husk at efterlade plads i kufferten souvenirs. Måske kan du finde smuk keramik eller smukke ukiyoe-billeder fra forskellige regioner i Japan.

Hav også gerne lidt danske souvenirs i form af f.eks. snacks med til hjælpsomme japanere eller venner. I Japan er der nemlig kultur for at give små souvenirs til kollegaer, familie og venner, når man har været i udlandet eller i andre japanske præfekturer. De vil elske en lille pose dansk slik, men pas på med lakridsen - det er de færreste vild med ;-)

Hvis du skulle have spørgsmål eller kommentarer, skal du være så velkommen til at skrive dem i kommentarfeltet. Mata nee!

Læs også: Den ultimative guide til Tōkyō.

Efterlad en kommentar

Alle kommentarer modereres, før de offentliggøres